Wat is het verschil tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau?

Wanneer je onderneming aan het groeien is en je hebt meer werk dan je zelf aankunt, is het een goed idee om personeel aan te nemen. Voor veel ondernemers is dit een grote stap. Er komen meer administratieve- en juridische aspecten bij kijken, zoals de verloning van de werknemers. Dit zorgt ervoor dat je als ondernemer minder tijd hebt voor wat je het liefst doet, ondernemen! Wanneer je deze extra taken uit handen wilt geven zijn er verschillende opties om dit te doen. 

Wanneer kiezen voor een payrollbedrijf en een uitzendbureau?

Een payrollbedrijf is de oplossing voor ondernemers die personeel willen aannemen, maar de administratieve taken en risico’s van het werkgeverschap liever uitbesteden. In dit geval wordt het payrollbedrijf de juridisch werkgever en neemt de verantwoordelijkheid van de volledige administratie over, maar niet de gang van zaken. De payrollmedewerker behoort gewoon tot het team. 

Wanneer je een periode hebt met veel werkzaamheden, maar geen tijd hebt om personeel te vinden, kan je er voor kiezen om een uitzendbureau in te schakelen. Een uitzendbureau kan personeel vinden in jouw branche. Deze medewerkers zijn niet vast in dienst en wanneer er weer minder werkzaamheden zijn kan je deze medewerkers makkelijk afschakelen. 

Hieronder vertellen wij meer over de belangrijke verschillen tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau.

Juridisch werkgever

Wanneer een uitzendbureau een werknemer aanneemt, komt deze in veel gevallen in dienst van het uitzendbureau. Ook al doet de medewerker het werk voor een andere organisatie. Het uitzendbureau is hier dan de juridisch werkgever. Bij een payroll bedrijf is dit ook het geval. Wanneer een opdrachtgever een medewerker heeft aangenomen. Wordt de payroll organisatie verzocht om het contract op te stellen en de medewerker ook in dienst te nemen. 

Een andere optie wat steeds vaker voorkomt is dat een medewerker die wordt aangedragen door een uitzendbureau en goedgekeurd wordt door de opdrachtgever, wordt aangemeld bij een payroll organisatie. In dit geval is het uitzendbureau alleen verantwoordelijk voor het werven van de medewerker en het payroll bedrijf is dan de juridisch werkgever.

Werving & selectie

Wanneer je als organisatie een uitzendbureau inschakelt, is de werving en selectie van medewerkers één van de verantwoordelijkheden van het uitzendbureau. Als ondernemer geef je bij het uitzendbureau aan wat voor soort medewerker je zoekt. Vervolgens is het de taak van de intercedent om aan de slag te gaan met het vinden van de kandidaten die het best geschikt zijn. 

Bij een payroll organisatie is het de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf om haar personeel te werven. Wanneer er een mondeling overeenkomst is tussen het bedrijf en een kandidaat komt het payrollbedrijf pas in beeld. Het payrollbedrijf zorgt dan voor het contract, de salarisadministratie en dat alles juridisch goed wordt geregeld. 

Werkgevers

Wanneer een medewerker in een uitzendconstructie wordt aangenomen, is dit in dienst van het uitzendbureau. Dit betekent dat er ook meerdere geschikte vacatures voor een medewerker kunnen zijn. Een uitzendbureau heeft ook de mogelijkheid om een kandidaat te plaatsen bij verschillende opdrachtgevers. Voor een payroll organisatie is dit niet het geval. 

Kosten

Ook is er een verschil qua kosten. Het uurtarief dat betaald wordt aan een uitzendbureau ligt enkele euro’s hoger dan bij een payroll bedrijf. Dit komt doordat een uitzendbureau meer werkzaamheden moet verrichten voordat een medewerker wordt aangemeld. Deze prijs wordt berekend aan de hand van een fee voor het werven en selecteren van medewerkers.