Wat is een smartwatch?

Kun je je voorstellen dat je met een horloge praat of zelfs maar informatie oproept, zoals al in sciencefictionfilms uit de jaren tachtig te zien was? Onvoorstelbaar en nu zo dichtbij. Technologie evolueert voortdurend en wat toen nog wishful thinking was, wordt al gedragen door een groot aantal mensen, meestal de zogenaamde early adopters. Nu vinden intelligente horloges hun weg naar de massamarkt en worden ze onmisbare metgezellen voor degenen die ze dragen. In onze gedetailleerde tests wijden we ons aan de individuele smartwatch en controleren we het hart en het uurwerk. Een smartwatch is een slim polshorloge dat allang niet alleen de huidige tijd laat zien, maar ook belangrijke informatie en notificaties laat zien op hetzelfde moment als op de smartphone. Het moet het communicatieve en sociale leven voor de eigenaar in het digitale tijdperk gemakkelijker maken. Het kan handig zijn als zelfstandige assistent in het dagelijks leven, maar wordt meestal gebruikt in combinatie met een smartphone.

Net als bij smartphones zijn er in de Google Play Store of de App Store (alleen voor de Apple Watch-modellen) talloze apps te downloaden om het scala aan functies vrijwel onbeperkt uit te breiden. Ook het aantal smartwatches dat zonder eigen smartphone kan, neemt gestaag toe. Deze zijn voorzien van een simkaartslot of hebben al een ingebouwde eSIM. Op deze manier kunnen ze volledig communiceren zonder een mobiele telefoon. Alle andere smartwatches zonder simkaartfunctie zijn altijd via bluetooth aan de smartphone gekoppeld. Alles wat daar gebeurt, komt ook om de pols. De gebruiker wordt niet meer gedwongen de smartphone uit zijn zak te halen, want hij ziet direct op het display van het horloge wie er belt of schrijft. De vorm van de behuizing van de meeste smartwatches die op de markt verkrijgbaar zijn, is rond, nadat de schermen in de begindagen van de technologie vaak hoekig waren. In de loop van de ontwikkeling is het echter gevestigd geworden om te vertrouwen op modellen zonder ruwe randen, waardoor de smartwatch doet denken aan een conventioneel polshorloge. Nieuwe gebruikers hoeven zich nauwelijks aan te passen. Vooral Apple onderscheidt zich van de massa en heeft met zijn Watch Series-generaties bijna een uniek verkoopargument gecreëerd, of in ieder geval een enorme herkenningswaarde. De batterijduur van de smartwatches is verschillend. Voor alle modellen mag een continue output van 24 uur worden verwacht. De drager hoeft zich dus geen zorgen te maken dat zijn metgezel om de pols overdag onverwachts zonder energie komt te zitten. Er is echter een duidelijke trend dat fabrikanten mikken op een langere batterijduur in hun horloges. Dit betekent dat looptijden over een periode van meerdere dagen steeds passender worden. Een smartwatch wordt meestal opgeladen via een bijbehorende shell waarop het betreffende model wordt geplaatst of waarop het klikt. Daarnaast wordt de contactloze energievoorziening steeds meer ingeburgerd. De ervaring heeft geleerd dat voor het laadproces één tot drie uur moet worden ingepland. In onze smartwatch-tests gaan we ook uitgebreid in op de batterijprestaties.

Wat kan een smartwatch?

Smartwatches kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. WhatsApp-berichten, e-mails of sms die op de smartphone zijn ontvangen, kunnen op bijna elk smartwatch-model worden weergegeven. Daarnaast worden de klokken steeds meer geschikt als muziekopslag. De favoriete nummers kunnen op het horloge worden opgeslagen en via een Bluetooth-koptelefoon worden afgespeeld. Als deze functie niet bestaat, kunnen de nummers of populaire streaming-apps op de mobiele telefoon nog steeds via de klok worden bediend. Over bedieningselementen gesproken: de camera van de smartphone is meestal ook met de pols te bedienen. Een andere fundamentele taak van smartwatches is het verzamelen van fitnessgegevens. Dit omvat het horloge dat de stappen telt, de verbrande calorieën berekent, de hartslag meet en het slaapgedrag analyseert. Er zijn nauwelijks grenzen aan de mogelijkheden om smartwatches, ook wel wearables genoemd, te gebruiken. Ze blijven groeien. Maar ze kunnen het dagelijks leven voor iedereen al een stuk gemakkelijker maken! Smartwatches met een geïntegreerd Google-besturingssysteem kunnen worden bediend via spraakinvoer OK GOOGLE en de Apple Watch met HEY SIRI. Soms kunnen we de spraakberichten in onze smartwatch inspreken en vervolgens verzenden.

De Apple Watch werkt perfect met een iPhone doordat het Apple besturingssysteem op beide toestellen is geïnstalleerd. Bij het koppelen van een smartwatch op basis van Wear OS met een iPhone, kunnen er kleine beperkingen zijn, zoals iMessages die niet op het horloge arriveren. Dit komt door de twee verschillende besturingssystemen, hoewel Apple en Google steeds meer op elkaar afstemmen om een ​​zo soepel mogelijke koppeling mogelijk te maken. Het hernoemen van Google-software van Android Wear naar Wear OS in het voorjaar van 2018 is daar een duidelijk teken van. De zoekmachinegroep maakte duidelijk dat niet alleen Android-smartphones met dit besturingssysteem kunnen worden gebruikt. De derde, belangrijke software is Tizen OS van Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft voor zijn smartwatches een eigen besturingssysteem gemaakt dat niet alleen energie bespaart, maar ook te gebruiken is met de iPhone en Android. De smartwatch als informatieve metgezel: het zoeken naar een plaats, een straat, een restaurant hoeft niet zonder succes te zijn – uw slimme assistent kan u helpen bij al uw zoekopdrachten. Als u naar het horloge kijkt, ziet u ook of u de paraplu vandaag moet inpakken, hoeveel stappen u hebt gezet en of u uw activiteitsdoel hebt bereikt. Als uw vaardigheden in vreemde talen onvoldoende zijn, vraag het dan aan uw horloge, dat u kan helpen in het Engels, Frans en vele andere talen. Er zijn verschillende, grote en kleine, gevestigde fabrikanten die naam hebben gemaakt in de smartwatch-markt. Samsung begon aanvankelijk met fitnessarmbanden en heeft met de Gear S3 menig nieuwkomer op het gebied van smartwatches bereikt en een van de meest gewilde smartwatches ooit ontwikkeld. Fitbit, het merk dat fitness trackers zeer succesvol aanbood en in 2017 voor het eerst met de Ionic debuteerde met een smartwatch, voerde ook een zeer vergelijkbare ontwikkeling door. Leveranciers uit het luxesegment zoals TAG Heuer, Hublot of Montblanc hebben ook de behoefte ingezien en modellen gelanceerd voor veeleisende liefhebbers van geavanceerde accessoires. Apple is echter de onbetwiste leider in de markt: de Watch Series-modellen genieten van generatie op generatie een constant hoge vraag.

Welke smartwatches en fabrikanten zijn er?

Of het nu gaat om marktleider Apple met de Apple Watch Series 3, Fitbit met zijn fitness- en gezondheidsgerelateerde Versa, Samsung met zijn populaire Gear S3, MyKronoz met de innovatieve ZeTime of TAG Heuer met de luxe Modular 45, het aanbod aan smartwatches is enorm. Een overzicht van alle smartwatch-fabrikanten vind je onder Smartwatch-fabrikanten. Alle beschikbare of geplande smartwatches vind je in onze smartwatch-shop.

Waarom zou ik een smartwatch kopen?

De smartwatch-markt groeit. Er zijn steeds meer modellen en opties beschikbaar voor potentiële kopers. In een tijd waarin dagelijks talloze berichten en berichten worden verzonden, is een smartwatch ideaal als alledaagse helper. Om bijvoorbeeld berichten te checken hoef je niet altijd je smartphone uit je broekzak te halen. Een simpele blik op de pols is in plaats daarvan voldoende. Je baan staat je gewoon niet toe om onmiddellijk op belangrijke berichten te reageren? Wil je altijd op de hoogte zijn? Heb je een apparaat nodig dat de tijd laat zien, berichten ontvangt, inkomende oproepen kan aannemen of weigeren, fitnessgegevens compact kan maken en nog veel meer smartphonefuncties heeft? Dan ben je zonder twijfel een kandidaat voor een smartwatch.

Perfect gestyled voor de dag: met behulp van de vele vooraf geïnstalleerde en zelf ontworpen wijzerplaten kunt u het horloge aanpassen aan uw huidige kledingstijl. U kunt kiezen voor de digitale of analoge klokweergave, voor de gouden of zwarte achtergrond, voor een prachtig of eenvoudig ontwerp – er zijn geen grenzen. Bovendien bent u altijd op de hoogte van uw afspraken en vergaderingen, die u direct op de display kunt zien.

Kijk in onze Smartwaches top 5 naar de beste smartwatches en de beste aanbiedingen.