Wat is een kredietcheck?

Misschien heb je er weleens van gehoord: een kredietcheck. Als ondernemer is het verstandig om te weten wat een kredietcheck is en of hoe dit werkt. Daarom geven we in dit blog antwoord op de vraag: wat is een kredietcheck?De betekenis van kredietcheck


Een kredietcheck is een manier om de kredietwaardigheid van een persoon of bedrijf te beoordelen. Deze check geeft informatie over het verleden van betalingen en eventuele openstaande schulden van de persoon of het bedrijf in kwestie. Hierdoor kan een ondernemer beslissen of hij wel of niet zaken wil doen met deze persoon of het bedrijf. 

Het uitvoeren van een kredietcheck


Er zijn verschillende manieren om een kredietcheck uit te voeren. Een van de meest voorkomende manieren is door middel van een kredietrapport. Dit is een document dat informatie bevat over de betalingsgedrag en credit score van een persoon of bedrijf. Hierin staan ook details zoals adres- en werkgegevens, eventuele vermelding van betalingsachterstanden, eerdere beslagen en faillissementen. Dit kredietrapport kan worden aangevraagd bij een kredietbureau.

Een andere manier om een kredietcheck uit te voeren, is door middel van referentie- en bankverklaringen. Hiermee kan een ondernemer informatie verkrijgen over de betalingsgedrag van een persoon of bedrijf, door contact op te nemen met eerdere werkgevers, leveranciers of banken.

Wanneer wordt er een kredietcheck uitgevoerd?


Het is belangrijk om te weten dat een kredietcheck niet alleen gebruikt wordt bij het aangaan van zakelijke relaties. Ook bij het aanvragen van een hypotheek, een lening of een creditcard wordt vaak een kredietcheck gedaan. Dit helpt de kredietverstrekker om het risico te bepalen en te beslissen of ze de lening of creditcard willen verstrekken. 

De nauwkeurigheid van een kredietcheck


Het is belangrijk om te weten dat een kredietcheck niet altijd 100% nauwkeurig is. Er kunnen fouten voorkomen in de informatie die wordt verzameld, en soms kan een persoon of bedrijf een slechte kredietwaardigheid hebben als gevolg van omstandigheden buiten hun controle, zoals een ziekte of werkloosheid. Houd hier dus altijd rekening mee.

Waarom een kredietcheck uitvoeren?


Hoe dan ook: kredietcheck is een belangrijk hulpmiddel voor ondernemers om de kredietwaardigheid van een persoon of bedrijf te beoordelen. Houd er wel rekening mee dat er bepaalde wetten en regels zijn die bepalen hoe vaak en wanneer een kredietcheck mag worden uitgevoerd. Check dit dus altijd van tevoren of vraag een kredietbureau om hulp. Zo weet je zeker dat je de check uitvoert volgens de regels.