Wanneer moet je naar de cbr keuring oogarts?

Ben jij 75 jaar of ouder, dan moet er bij het aanvragen of verlengen van het rijbewijs een gezondheidsverklaring worden ingevuld en ook een medische keuring worden ondergaan. Deze keuring wordt door het CBR zelf uitgevoerd en wordt gedaan om de veiligheid van zowel jezelf als de medeweggebruikers te kunnen waarborgen. Zo kan het dus ook heel goed zijn, dat er tijdens deze keuring een oogarts aan te pas komt. Het is natuurlijk wel zo fijn, dat wanneer je achter het stuur zit, je ook daadwerkelijk alles goed en scherp kunt zien. Maar wanneer worden je ogen eigenlijk gekeurd? Dat vertellen we je in dit artikel.

Wanneer worden je ogen gekeurd?

Dat je na je 75e bij een verlenging van het rijbewijs een gezondheidsverklaring in moet vullen, dat is inmiddels bekend. Toch hoeft dit niet per definitie te betekenen dat ook een cbr keuring oogarts noodzakelijk is. Dit geldt alleen in de volgende twee gevallen;

1.       Wanneer je tijdens het invullen van je gezondheidsverklaring één of meerdere vragen die betrekking hebben op de gezondheid en kwaliteit van je ogen hebt beantwoord met een negatief antwoord, dan is dit één van de reden waarom een cbr keuring oogarts noodzakelijk is.

2.       Wanneer tijdens de medische keuring door een art blijkt dat je zicht is verminderd of simpelweg niet goed genoeg is, dan zal er door het CBR een extra oogkeuring worden aangevraagd.

Hoe werkt een keuring bij de oogarts?

Wanneer het tijdens de medische keuring blijkt, dat je ogen niet voldoen aan de gestelde eisen, dan wordt je door het CBR doorgestuurd. Het hoeft dus niet perse zo te zijn dat deze keuring wordt uitgevoerd door je eigen oogarts. Vooral wanneer je eigen het erg druk heeft, kan het om vertraging van verlenging te voorkomen, verstandig zijn dit bij een ander arts te laten uitvoeren. Gemiddeld zal de keuring binnen een week kunnen worden afgerond, waardoor je met een positieve uitslag je rijbewijs probleemloos kunt verlengen.

Hoe wordt een oogmeting uitgevoerd

Wanneer je een oogmeting laat uitvoeren om te kijken of je ogen nog voldoend aan de richtlijn volgens het CBR, dan is het allereerst verstandig natuurlijk niet met je auto naar de keuring toe te gaan. Het kan namelijk zijn dat je tijdens de keuring een aantal druppels krijgt toegediend, die je zicht ietwat kunnen vertroebelen. Niet verstandig dus om dat alleen met de auto te komen.