Valentijnsdag

Vergeet niet: 14 februari is Valentijnsdag! De dag waarop je je liefde voor je geliefde uitspreekt. Beginnend met traditionele bloemengeschenken en zoete lekkernijen via romantische dates tot huwelijksaanzoeken. Maar waar komt het gebruik vandaan en welke tradities worden ermee geassocieerd? We gingen op zoek en verzamelden spannende dingen voor de dag van de liefde uit verschillende delen van de wereld.

Over de oorsprong van Valentijnsdag lijkt geen overeenstemming te zijn. Verschillende bronnen melden echter dat de dag teruggaat tot het feest van St. Valentinus, een christelijke martelaar. Het is echter mogelijk dat de biografieën van meerdere martelaren met dezelfde naam bij elkaar zijn gebracht. Volgens de legende gaat Valentijnsdag terug naar Valentin von Ternit, een Italiaanse bisschop die stierf als christelijke martelaar in de 3e eeuw. Aan de andere kant zou hij op christelijke wijze verliefde stellen hebben gehad en op 14 februari 269 als straf zijn geëxecuteerd. Volgens de overlevering waren de door hem gesloten huwelijken van geluk. Er wordt ook gezegd dat Valentin de pasgetrouwden bloemen uit zijn tuin gaf. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom er op deze dag nog steeds bloemen worden weggegeven. Maar hoe verschillen de tradities op de dag van de liefde voor verschillende landen en culturen?

Mocht je trouwens voor deze leuke dag nog geen geliefde hebben: De beste datingsite nederland.

Handgeschreven groeten – Engeland en de VS.

Het schrijven van wenskaarten heeft een lange traditie in Engeland, vergelijkbaar met de VS. Pennen worden niet alleen opgehaald met kerst en verjaardagen, maar vooral op Valentijnsdag. De zogenaamde “Valentijnsgroeten” worden per kaart naar de geliefde gestuurd. Deze traditie gaat ook vele eeuwen terug: in de 15e eeuw was het gebruikelijk om voor een bepaalde tijd willekeurig paren op te richten. Dit werd gedaan door loterij namen te trekken. Vervolgens moesten de “gedwongen koppels” kleine cadeautjes maken. Persoonlijk vinden we het schrijven van kaarten voor zelfgekozen mensen van het hart op de een of andere manier romantischer …

Een slot voor liefde – Italië

Waar kan Valentijnsdag romantischer zijn dan in het land van de liefde? In Italië geven verliefde stelletjes elkaar een hangslot met hun gegraveerde initialen als symbool van hun liefde op Valentijnsdag. Nadat beide partners samen een wens hebben verzonnen, bevestigen ze symbolisch het slot aan een brugleuning of een hek en gooien de bijbehorende sleutel in een rivier – waarop hun liefde voor altijd zal duren. Veel andere landen hebben deze gewoonte sindsdien overgenomen – en niet alleen voor Valentijnsdag.

Literaire liefdesverklaring – Spanje

Rode rozen? Chocolaatjes? Terwijl vrouwen in Spanje traditioneel meestal bloemen krijgen, win je in Catalonië in ieder geval het hart van een man met een goed boek. Overigens wordt hier pas op 23 april de dag van de liefde gevierd, de Dia de St. Jordi. Dit is ook de verjaardag van de dood van de nationale dichter van Spanje Miguel de Cervantes (Don Quichot). Het is dus logisch dat er ter ere van hem boeken worden weggegeven.

Vrouwen hebben voorrang – Japan

Anders dan in ons land zijn het niet de mannen in Japan die op 14 februari hun genegenheid uiten in de vorm van bloemen of chocolaatjes. In feite zijn het op deze dag alleen vrouwen die cadeautjes aan mannen geven – en bijna zonder uitzondering chocolade. Hoe meer en waardevoller de zoete liefdesverklaring, hoe groter de genegenheid. Naast Valentijnsdag heeft zich nu een andere feestdag in Japan gevestigd: White Day. Dit vindt plaats op 14 maart en dient alleen om de rollen om te draaien: nu moet de wereld van de mannen hard werken – en uitsluitend in de vorm van geschenken gemaakt van witte chocolade.

Wijn en liefde – Bulgarije

In Bulgarije zijn er op 14 februari twee feestdagen. Hoe praktisch: iedereen kan zelf bepalen wat ze die dag willen vieren. Naast het festival van liefhebbers omvat deze datum ook de dag van wijnmakers, wijnbouwers en gastheren (Trifon Zarezan). Op deze dag worden de wijnstokken gesnoeid en met wijn overgoten. Degenen die geen eigen wijnstokken bezitten, zijn in ieder geval verplicht om solidariteit te tonen met de wijnboeren: de volgende oogst wordt beter naarmate er meer wijn wordt geschonken die dag. Maar wie zegt eigenlijk dat je een gelegenheid moet kiezen? In die zin: voor het goede en voor een (natte) gelukkige Valentijnsdag!

Verlangen en realiteit – Nederland

Als het gaat om het perfecte Valentijnsdaggeschenk, zijn verlangen en realiteit niet echt dichtbij voor de Nederlander. Volgens een onderzoek kwam een ​​reis of een weekend op de eerste plaats voor de meest populaire geschenken. Meestal worden er echter bloemen of een kaartje weggegeven.