Hoe kan je het beste je haarborstel schoonmaken

Je borstelt natuurlijk je haar met een kam of een borstel. Daardoor begint het haar in de borstel zich op te hopen en achter te blijven. Daarom is het goed om deze schoon te maken. Doordat vuil zoals schimmels en bacteriƫn zich in je haarborstel ophoopt kan je haar of hoofdhuid worden aangetast. Onderzoeken hebben zelf bewezen dat er verschillende micro-organismen op je haar, wenkbrauwen en baard zitten. Ben je niet zo van het schoonmaken van je huis of andere dingen? Dan kan je even kijken naar Schoonmaakbedrijf Baarn.

Hoe vaak moet je je haarborstel schoonmaken?

De american Academy of Dermatology heeft een onderzoek gedaan waaruit kwam dat we elke dag tussen de 50 en 100 haren verliezen. De meeste daarvan zitten in onze haarborstels. Dus dat zijn heel veel haren in je borstel in een week of maand. Daarom  raden wij je aan om regelmatig je haarborstel schoon te maken om vuil, bacteriĆ«n en schimmels te vermijden.

Verwijder het haar op je haarborstel

Het simpelste wat je doen is de haren uit je haarborstel verwijderen. Dit is dan ook het eerste wat je moet doen. Als dit niet goed lukt kan je een puntkam of een schaar hiervoor gebruiken. Anders kan je ook aan een schoonmaakbedrijf particulier vragen of op een website kijken wat hun aanbevelen om te gebruiken.

Verwijder het vuil op je borstel

Als je de haren hebt verwijderd laat je de borstel weken in warm water met shampoo of baking soda. Dit doe je zodat dan de micro organismen en het vuil verwijderd.

Zo doe je dat:

  • Doe warm water in een plastic bakje.
  • Doe de shampoo of baking soda in een bakje en roer het goed totdat het is opgelost.
  • Als je borstel van plastic is gemaakt kan je deze het beste even onderdompelen en dan even schudden. Laat het daarna 5 minuten staan.
  • Als je borstel van stof is gemaakt bij bijvoorbeeld het handvat moet je zorgen dat deze niet in het middeltje worden gedoopt. Je kan dan het beste alleen de borstelharen ein dopen. Dit geldt ook voor borstelt van hout.

Verwijder vuil met een tandenborstel

Als je merkt dat nog niet al het vuil is verwijderd of waar je niet goed bent bij gekomen kun  je deze nog even schoonmaken met een tandenborstel. Voordat je dit doet moet de borstel goed zijn uitgeschud. begin daarna de borstelharen te boenen met de tandenborstel. Als dat is geluk doe je de borstelharen nogmaals in het mengsel. En schud het daarna weer uit.

Desinfecteer je borstel

Je hebt hiervoor alleen maar warm water en witte azijn nodig.

Je doet dit als volgt:

  • Meng een half kopje witte azijn in een bakje met water.
  • Week de borste; ongeveer 15 tot 20 minuten hierin.
  • Let er op dat je alleen de borstelharen laat weken als de borstel van stof of hou is gemaakt zoals bij het eerste punt.
  • Spoel de borstel af met warm of koud water. Schud het dan weer en leg het ondersteboven op een handdoek. Laat het goed drogen en dan ben je klaar! (dit moet je ook doen als je de borstel niet hebt desinfecteert maar alleen het verwijderen van vuil hebt gedaan)