Herontwerp van meubels: Het belang van duurzaamheid in het interieurontwerp

Het is geen geheim dat de manier waarop we momenteel leven en consumeren niet duurzaam is. De mensheid wordt geconfronteerd met gevolgen hiervan: klimaatverandering, schaarste van grondstoffen, etcetera. Er is een toenemende vraag ontstaan naar duurzame ontwerp oplossingen. Interieurontwerpers bevinden zich in een unieke positie om een verschil te maken door duurzaamheid in hun werk te integreren. In deze blogbijdrage gaan we dieper in op het belang van duurzaamheid bij een interieurontwerp en geven we je enkele tips over hoe je aan de slag kunt gaan!

Meubels een tweede leven geven

Het hergebruiken van meubels is een belangrijke stap richting duurzaamheid. Je biedt meubilair een tweede (of derde, vierde, …) leven aan. Je voorkomt onnodige gebruik van nieuwe grondstoffen en afval dat het milieu kan vervuilen.

Je kan het vintage meubilair restaureren, hergebruiken of ombouwen. Als het meubel in een armoedige staat is kun je ook het materiaal hergebruiken.

Het meubilair verwerken in het nieuwe interieur design

Het hergebruiken van meubels kan wel uitdagend zijn voor de interieurdesigner, maar ook inspirerend. De meubelstukken hebben al een bepaalde karakter en charme. Dit kan een sfeer creëren, dat gloednieuwe meubelstukken niet kunnen bereiken.

Het is belangrijk om die al bestaande karakter te omarmen en te verwerken in het design. Je kan de overige meubels laten afstemmen op de hergebruikte meubilair of juist de meubels verwerken in de ruimte. De opties zijn oneindig!

Het belang van duurzaamheid

Het belang van duurzaamheid is natuurlijk enorm. Het verwerken van duurzaamheid in ook dit aspect van jouw leven is enorm van belang voor een betere toekomst.

Verschillende interieurontwerp bedrijven doen hier al een mee. Het gebruik maken van een circulaire schatkamer, het rekening houden met milieu en het inzetten van creatieve oplossingen biedt CEKA allemaal aan.

Vind jij duurzaamheid belangrijk en heb je behoefte aan een nieuw interieur? CEKA Nederland helpt jou verder in het proces.