Groningen, heen en terug

De trein naar Groningen doet er ongeveer 3 uur over en natuurlijk 3 uur terug. Hoewel het al zomer is, althans theoretisch, is het misschien 16 graden, plus een uniform grijs, waaruit met een onaangename regelmaat min of meer regen valt. Eigenlijk niet de beste omstandigheden voor een reis naar het noorden van Nederland en toch – het was het waard. Eindeloze weelderige groene weiden met gevlekte koeien, bolvormige schapen en tonnen paarden passeren het treinraam.

De lucht wordt donkerder en donkerder en de windturbines langs de sporen draaien steeds sneller. Als de regen tegen het raam slaat, ben ik blij dat ik een tijdje in de trein kan zitten. Eenmaal in Groningen stopte de regen, in ieder geval even.

Bij het lopen door de stationshal is de eerste WOW! Kleurrijke versieringen, glazen koepels en decoratieve tegelwanden in de stijl van eind 19e eeuw. Natuurlijk ren ik wild door het gebied en maak foto’s van wat het imiteert. Plots staren meer mensen naar boven en halen hun mobieltje tevoorschijn voor een foto. Via het nieuw ontworpen voorplein, met uitzicht op de beneden gelegen fietsenstalling, ga je richting het stadscentrum.

Ik laat het extravagante Groninger Museum links liggen, daar heb ik vandaag geen tijd voor. Ik wil een rondje door de stad maken, om zo te zeggen de stad te verkennen. Al snel wordt duidelijk dat Groningen een studentenstad is. In de verkeersluwe straten delen voetgangers en fietsers het pad en deze laatsten bewegen zich in zulke drukte en met zo’n snelheid dat het goed te zien en te horen is. En ik dacht dat ik veel gewend was na al die jaren in Nederland. In de Folkingestraat kun je beter dicht bij de etalages blijven. Het is veiliger en je hoeft geen van de geweldige winkels daar te missen.

Bij Klinkhamer zijn er allerlei curiosa en antiek, een onvoorstelbare mengelmoes van lampen, schalen, sieraden, platen en een compleet skelet van een paard. Er is ook een mengelmoes in Le Souk, maar dan van een heel ander soort, daar vind je heerlijk eten uit Noord-Afrika. Kruiden in alle kleuren, zoete gebakjes, gepekelde aubergines, couscous en olijven in alle smaken. Op de markt, die 3 keer per week in het centrum plaatsvindt, gaat het gewoon zo door. Fruit, groenten, brood, vlees en natuurlijk vis. Dames in traditionele Volendamse klederdracht verkopen Hollandse Nieuwe, de rauwe, ingelegde haring die traditioneel wordt gegeten met uien maar zonder brood.

En natuurlijk zijn er visfilets in zijn geheel of in stukjes uit de frituurpan. Als tussendoortje bestelde ik dat laatste, namelijk een portie kibbeling. Je zou eigenlijk moeten denken dat zo’n vissnack, die bijna elke dag visfilet in heet vet gooit om brokjes op te roepen, een zekere vaardigheid vertoont. Helaas verre van. Ik heb de ergste kibbeling die ik ooit heb gegeten. Meestal sappig, heet en vet, deze was meestal droog. Ofwel hadden de Duitse toeristen die naast me zaten meer geluk, ofwel wisten ze niet beter. Je vond het blijkbaar leuk.

De volgende regenbui bracht ik door in boekhandel Van der Velde, pal naast de Aa-kerk. Een absolute tip trouwens, want er zijn niet alleen boeken, maar ook enkele tafels waar je koffie, thee, warme chocolademelk en cake kunt krijgen. Voor een kleine prijs en, als je geluk hebt zoals ik, zelfs met live pianomuziek. Overigens is er ook gratis WIFI voor het geval je deze helemaal niet kunt laten staan. Een andere geweldige plek voor een kleine pauze na een wandeling, maar dit keer buiten, is de Prinsentuin. Een prachtige renaissancetuin met buxushagen, rozen, kruiden en groentunnels met prachtig uitzicht op de kleurrijke bloembedden in het midden. De tuin is geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur en is gratis te bewonderen.

Is dit alles?

De meeste uitjes zijn natuurlijk niet zo goedkoop als even met de trein heen en weer, want bijna alles in Nederland is duur.

Wil je vaker een dagje weg met of zonder kinderen, kijk dan een naar de uitjes kortingskaart van nappas.nl. Een kortingskaart met korting speciaal voor uitjes en evenementen.