Een gezond gebit, wat komt daar bij kijken?

Als je veel last van tandsteen hebt, kun je dit bij de tandarts laten verwijderen. Velen onder ons zullen dat ook al wel eens hebben laten toen als je er toch voor controle of een andere behandeling bent. Heb je er nu echt veel last van of kamp je met andere mondproblemen? Dan kun je vaak al veel zelf tegengaan en tevens voorkomen.  

Wat kunnen de gevolgen van een teveel aan tandsteen zijn?  

Als je tandsteen hebt, is dat op zich niet eens zo erg want het kan weinig kwaad zolang je het maar met regelmaat laat weghalen. Laat je er echter niets aan doen en gaat het maar door en door, dan kan tandsteen wel een probleem worden want een teveel aan tandsteen die onbehandeld blijft kan leiden tot ontstoken tandvlees. Dit is niet alleen pijnlijk maar als daar niets aan gedaan wordt kunnen je tanden los komen te staan en kun je ze zelfs kwijtspelen op den duur. Tandsteen bevordert daarnaast de vorming van gaatjes en kan voor een slechte adem in de mond zorgen, zaken waar je niet op zit te wachten.  

Vergeet je tong niet als je je tanden poetst 

Een witte aanslag op de tong ontstaat doordat deze niet goed gereinigd wordt. Veel mensen poetsen wel goed en regelmatig hun tanden maar slaan daarbij de tong over. Dit geeft anaerobe bacteriën de kans zich daarop af te zetten en daardoor krijgt je tong een witte waas in plaats van dat deze mooi roze blijft. Dit is niet enkel een minder fraai gezicht maar kan tevens zorgen voor een vieze adem.  

Goed spoelen en je tong met een tongreiniger schoonmaken is belangrijk 

Om je mond goed te verzorgen is alleen tandenpoetsen niet voldoende. Het is goed om te flossen, te spoelen met mondwater en eventueel nog andere hulpmiddelen te gebruiken. Voor tandsteen verwijderen kun je bij de tandarts terecht maar zelf weghalen kan ook met een speciaal haakje. Voor je tong te reinigen gebruik je het beste een speciale tonggel of -reiniger in combinatie met een tongschraper. Deze komt makkelijker op alle plekjes in je tong dan een gewone tandenborstel en je reinigt er op zachte, doch effectieve manier je tong mee. Een goede mondverzorging, goede en gezonde voeding en gezond leven hebben een positieve uitwerking op je mondgezondheid waardoor je algehele gezondheid beter wordt en jij lekker in je vel zit.